Tomato sambar is a quick and easy sambar recipe handy for working women and bachelors. As the cooking time is just about 5 to 10 mins, a good try when bored of eating regular chutney and dal sambar. This instant sambar is so easy to make with chopped onions and tomatoes being main ingredients with some sambar powder or just plain red chilli powder. Tastes tremendously good for those gravy lovers. Though we add some freshly made masala paste, this gives a subtle taste which is even liked by children. So, why wait for any special day, just go ahead and try this recipe today.
Ingredients
For Grinding
1. Coconut 3
to 4 pieces makes about ½ cup if grated
2. Cloves – 4
3. Cinnamon –
3 small pieces
4. Home-made
Sambar powder 2 spns (chilli powder is preferred when sambar powder is not
available)
5. Fried
channa / Fried Gram dal – ½ cup
6. Turmeric 1/4 teaspoon
7. Tomatoes – 2
For Tempering
1. Oil - 1
teaspoon
2. Mustard – 1/4 teaspoon
3. Jeera – 1/4 teaspoon
4. Curry
leaves – few
5. Onion – 1
sliced
6. Tomatoes –
2 small
7. Green
chillies – 3
Method
1. Grind all the ingredients listed under 'For Grinding'
2. Heat oil in pan and add mustard, jeera wait till mustard splutter or pop
3. Add curry leaves, green chillies slit into halves, onions sliced and tomatoes and sauté for just few mins, tomatoes and onions need to be crunchy / firm
4. Now add ground masala and water about a cup, salt and check for spice: add some more sambar powder if required
5. Cook for few more mins (about 5 - 10 mins) keeping the lid covered, stirring occasionally. Tasty Sambar is ready to be served with hot Idli/Dosa/Chapati/Akki Roti
Tips:
Adding more of sliced onions and tomatoes gives good taste to Tomato sambar, this makes perfect side dish for chapati
Check out for some more traditional recipes in this website
How to Make Tomato Sambar with Step-by-Step Pictures
1.Grind all the ingredients listed under For Grinding
2.Heat oil in pan and add mustard, jeera wait till mustard splutter or pop
3.Add curry leaves, green chillies slit into halves, onions sliced and tomatoes and sauté for just few mins, tomatoes need to be crunchy
4.Now add ground masala and water about one cup, salt and check for spice: add some more sambar powder if required
5.Cook for few more mins (about 5 - 10 mins) keeping the lid covered, stirring occasionally. Tasty Sambar is ready to be served with hot Idli/Dosa/Chapati/AkkiRoti
Tasty Easy to make Tomato Sambar is ready to be served with hot Idli-Dosa, Chapati, Akki-Roti
Instant Sambar with mini Idlies |
easy idli sambar recipe | Sambar without dal | Tiffin Sambar
----------------------------------------------------------Idli Sambar in Kannada
ಇಡ್ಲಿ, ದೋಸೆ, ಅಕ್ಕಿ ರೊಟ್ಟಿ, ಚಪಾತಿಗಾಗಿ ಟೊಮೆಟೊ ಸಾಂಬಾರ್ (ದಾಲ್ ಇಲ್ಲದೆ) ಮಾಡಲು ಸುಲಭ । ಟಿಫಿನ್ ಸಾಂಬಾರ್
ದಾಲ್ ಇಲ್ಲದೆ ಸುಲಭ ಮತ್ತು ಸರಳವಾದ ಸಾಂಬಾರ್, ಇಡ್ಲಿ, ದೋಸೆ, ಸಾಫ್ಟ್ ಅಕ್ಕಿ (ಅಕ್ಕಿ) ರೊಟ್ಟಿಯಂತಹ ಅನೇಕ ಉಪಾಹಾರ ಪದಾರ್ಥಗಳಿಗೆ ಸೈಡ್ ಡಿಶ್ ಆಗಿ ಮತ್ತು ಚಪಾತಿಗಾಗಿ, ಈ ಎಲ್ಲಾ ಟಿಫಿನ್ ಮೇನ್ಗಳಿಗೆ ತುಂಬಾ ಟೇಸ್ಟಿ ಕಾಂಬೊ. ಕೆಲಸ ಮಾಡುವ ಮಹಿಳೆಯರು ಮತ್ತು ಸ್ನಾತಕೋತ್ತರರಿಗೆ ಇದು ತ್ವರಿತ ಮತ್ತು ಸುಲಭವಾದ ಸಾಂಬಾರ್ ಪಾಕವಿಧಾನವಾಗಿದೆ. ಅಡುಗೆ ಸಮಯ ಕೇವಲ 5 ರಿಂದ 10 ನಿಮಿಷಗಳು ಆಗಿರುವುದರಿಂದ, ಸಾಮಾನ್ಯ ಚಟ್ನಿ ಮತ್ತು ದಾಲ್ ಸಾಂಬಾರ್ ತಿನ್ನುವುದರಿಂದ ಬೇಸರಗೊಂಡಾಗ ಉತ್ತಮ ಪ್ರಯತ್ನ. ಕತ್ತರಿಸಿದ ಈರುಳ್ಳಿ ಮತ್ತು ಟೊಮ್ಯಾಟೊ ಕೆಲವು ಸಾಂಬಾರ್ ಪುಡಿ ಅಥವಾ ಸರಳ ಕೆಂಪು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿಯೊಂದಿಗೆ ಮುಖ್ಯ ಪದಾರ್ಥಗಳಾಗಿರುವುದರಿಂದ ಈ ತ್ವರಿತ ಸಾಂಬಾರ್ ತಯಾರಿಸಲು ತುಂಬಾ ಸುಲಭ. ಆ ಗ್ರೇವಿ ಪ್ರಿಯರಿಗೆ ರುಚಿಯು ಬಹಳ ಒಳ್ಳೆಯದು. ನಾವು ಹೊಸದಾಗಿ ತಯಾರಿಸಿದ ಮಸಾಲಾ ಪೇಸ್ಟ್ ಅನ್ನು ಸೇರಿಸಿದರೂ, ಇದು ಮಕ್ಕಳು ಇಷ್ಟಪಡುವ ಸೂಕ್ಷ್ಮ ರುಚಿಯನ್ನು ನೀಡುತ್ತದೆ. ಆದ್ದರಿಂದ ಯಾವುದೇ ವಿಶೇಷ ದಿನಕ್ಕಾಗಿ ಏಕೆ ಕಾಯಬೇಕು, ಮುಂದುವರಿಯಿರಿ ಮತ್ತು ಇಂದು ಇದನ್ನು ಪ್ರಯತ್ನಿಸಿ.
ಪದಾರ್ಥಗಳು
ರುಬ್ಬಲು
1. ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ 3 ರಿಂದ 4 ತುಂಡುಗಳು ತುರಿದರೆ ಸುಮಾರು ½ ಕಪ್ ಮಾಡುತ್ತದೆ
2. ಲವಂಗ - 4
3. ದಾಲ್ಚಿನ್ನಿ - 3 ಸಣ್ಣ ತುಂಡುಗಳು
4. ಮನೆಯಲ್ಲಿ ತಯಾರಿಸಿದ ಸಾಂಬಾರ್ ಪುಡಿ 2 ಚಮಚ (ಸಾಂಬಾರ್ ಪುಡಿ ಲಭ್ಯವಿಲ್ಲದಿದ್ದಾಗ ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿಯನ್ನು ಆದ್ಯತೆ ನೀಡಲಾಗುತ್ತದೆ)
5. ಹುರಿಗಳೇ - ½ ಕಪ್
6. ಅರಿಶಿನ ¼ spn
7. ಟೊಮ್ಯಾಟೋಸ್ - 2
ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ
1.ಎಣ್ಣೆ - 1 ಚಮಚ
2. ಸಾಸಿವೆ - ¼ spn
3. ಜೀರಾ - ¼ spn
4. ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆಗಳು - ಕೆಲವು
5. ಈರುಳ್ಳಿ - 1
6. ಟೊಮ್ಯಾಟೋಸ್ - 2 ಸಣ್ಣದು
7. ಹಸಿರು ಮೆಣಸಿನಕಾಯಿಗಳು - 3
ವಿಧಾನ
1. ರುಬ್ಬಲು ಪಟ್ಟಿ ಮಾಡಲಾದ ಎಲ್ಲಾ ಪದಾರ್ಥಗಳನ್ನು ಪುಡಿಮಾಡಿ
2. ಬಾಣಲೆಯಲ್ಲಿ ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿ ಸಾಸಿವೆ ಸೇರಿಸಿ, ಸಾಸಿವೆ ಚೆಲ್ಲುವ ಅಥವಾ ಪಾಪ್ ತನಕ ಜೀರಾ ಕಾಯಿರಿ
3. ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆಗಳು, ಹಸಿರು ಮೆಣಸಿನಕಾಯಿಗಳನ್ನು ಅರ್ಧ ಭಾಗಗಳಾಗಿ ಕತ್ತರಿಸಿ, ಈರುಳ್ಳಿ ಹೋಳು ಮತ್ತು ಟೊಮ್ಯಾಟೊ ಸೇರಿಸಿ ಮತ್ತು ಕೆಲವೇ ನಿಮಿಷಗಳಲ್ಲಿ ಸಾಟಿ ಮಾಡಿ, ಟೊಮ್ಯಾಟೊ ಕುರುಕುಲಾದ ಅಗತ್ಯವಿದೆ
4. ಈಗ ನೆಲದ ಮಸಾಲ ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು, ಉಪ್ಪು ಸೇರಿಸಿ ಮತ್ತು ಮಸಾಲೆಗಾಗಿ ಪರಿಶೀಲಿಸಿ: ಅಗತ್ಯವಿದ್ದರೆ ಇನ್ನೂ ಕೆಲವು ಸಾಂಬಾರ್ ಪುಡಿಯನ್ನು ಸೇರಿಸಿ
5. ಇನ್ನೂ ಕೆಲವು ನಿಮಿಷಗಳನ್ನು (ಸುಮಾರು 5 - 10 ನಿಮಿಷಗಳು) ಮುಚ್ಚಳವನ್ನು ಮುಚ್ಚಿಡಿ,ಆಗಿಂದಾಗ ಕಲಸಿ .ರುಚಿಯಾದ ಸಾಂಬಾರ್ ಬಿಸಿ ಇಡ್ಲಿ / ದೋಸೆ / ಚಪಾತಿ / ಅಕ್ಕಿರೊಟ್ಟಿ ಯೊಂದಿಗೆ ಬಡಿಸಲು ಸಿದ್ಧವಾಗಿದೆ
1 Comments
Good sambar not using dal...will definitely try ..
ReplyDelete