PraKira Wood Pressed oil

Vangi bath recipe | how to make vangi bath| Karnataka style Brinjal rice


Traditional Vangi bath Simple and Tasty :

(ಸಾಂಪ್ರದಾಯಿಕ ವಾಂಗಿ ಬಾತ್ ಸರಳ ಮತ್ತು ಟೇಸ್ಟಿ) 

Vangi bath recipe | how to make vangi bath| Karnataka style Brinjal rice 

vangi bath recipe, karnataka stype vangi bath, brinjal rice
Vangi Bath

Vangi bath recipe | how to make vangi bath -Vangi bath a very popular breakfast recipe of Karnataka. It’s made very simple with Vangi bath powder available at home.

VAngi bath recipe, vangi bath rice item, brinjal rice

Vangi bath main ingredient being brinjal, typically made from mysore brinjal or long green brinjal. Such easy classic- sautéed thin strips of brinjals with spice powder / vangi bath powder and cook to bring it to a thick gravy consistent and then mix cooked rice. This also tastes good with left-over rice. Traditional cooking doesn’t have to be time consuming – vangi bath is one among many- pretty simple to make.

vangi bath brinjal, mysore brinjal,
Mysore/ green long Brinjal 

This is perfect for a bachelors and beginners who venture to kitchen not too often. This is usually prepared for breakfast, lunch or carry-on-lunch-box. This is usual item in Karnataka weddings. Karnataka cuisine is incomplete without Vangi bath.

Vangi bath powder can be easily made at home and stored for more than six months just like you store sambar powder. Once the powder is ready at home it becomes easy to make Vangi bath     

                    

Ingredients 

1. Mysore brinjal  - ¼ kg (cut in slightly long size)
2. Vangi bath powder – 3 to 4 tbspns
3. Cooked rice – 2 to 3 cups
4. Tempering – oil , curry leaves, urad dhal, channa dhal, turmeric powder

Method 

1. Heat three to four teaspoons of oil in the pan, and all the tempering items sauté  for few minutes, until  urad and channa dhal change to brown colour

2. Add sliced brinjal and fry well till brinjal is cooked

3. Add vangi bath powder, turmeric and salt fry well in oil add ¼  to ½ cup of water and cook till the gravy thickens

4. Add cooked rice and mix well, adjust the salt

  Vangi bath is ready to serve.               

 How to make with step by step pictures

Heat three to four teaspoons of oil in the pan, and all the tempering items sauté  for few minutes, until  urad and channa dhal change to brown colour


  Add sliced brinjal and fry well till brinjal is cooked


Add vangi bath powder, turmeric and salt fry well in oil 


Add ¼  to ½ cup of water and cook till the gravy thickens
      
      

  Add cooked rice and mix well, adjust the salt


     Delicious and Spicy Vangi Bath is ready to serve
      
      
 
Tips:
Remove some of the gravy to a seperate bowl for later use or to adjust with the added rice if required

simple traditional easy to make vangi bath gojju gravy
Vangi bath mix


You Might also Like 




ಕನ್ನಡ ಅನುವಾದ:

ಸಾಂಪ್ರದಾಯಿಕ ವಾಂಗಿ ಬಾತ್ ಸರಳ ಮತ್ತು ಟೇಸ್ಟಿ:

ಇದು ಬಹಳ ಜನಪ್ರಿಯವಾದ ಕರ್ನಾಟಕ ಭಕ್ಷ್ಯವಾಗಿದೆ, ಮುಖ್ಯ ಘಟಕಾಂಶವೆಂದರೆ ಬದನೆಕಾಯಿ, ಇದನ್ನು ಸಾಮಾನ್ಯವಾಗಿ ಮೈಸೂರು ಬದನೆಕಾಯಿ ಅಥವಾ ಉದ್ದನೆಯ ಹಸಿರು ಬದನೆಕಾಯಿಯಿಂದ ತಯಾರಿಸಲಾಗುತ್ತದೆ. ಇದು ಮತ್ತೆ ಎಲ್ಲಾ ಆರಂಭಿಕರಿಗಾಗಿ, ಸ್ನಾತಕೋತ್ತರ ಮತ್ತು ಸ್ಪಿನ್‌ಸ್ಟರ್‌ಗಳಿಗೆ ತುಂಬಾ ಸರಳ ಮತ್ತು ಸುಲಭವಾಗಿದೆ, ಇದನ್ನು ಬೆಳಗಿನ ಉಪಾಹಾರ, lunch ಟ ಅಥವಾ ಭೋಜನಕೂಟದಲ್ಲಿ ತಯಾರಿಸಬಹುದು… ಮತ್ತು lunch ಟದ ಪೆಟ್ಟಿಗೆಗೆ ತುಂಬಾ ಒಳ್ಳೆಯದು… ಈ ಗ್ರೇವಿಯನ್ನು ಒಂದು ವಾರದವರೆಗೆ ಫ್ರಿಜ್‌ನಲ್ಲಿ ಸಂಗ್ರಹಿಸಿ ಬೇಯಿಸಿದ ಜೊತೆ ಬೆರೆಸಬಹುದು ಅಗತ್ಯವಿದ್ದಾಗ ತಕ್ಷಣ ಅಕ್ಕಿ.
simple traditional easy to make vangi bath gojju gravy
Vangi bath mix



ಪದಾರ್ಥಗಳು:

1. à²®ೈಸೂರು ಬದನೆಕಾಯಿ - ¼ ಕೆಜಿ (ಸ್ವಲ್ಪ ಉದ್ದದ ಗಾತ್ರದಲ್ಲಿ ಕತ್ತರಿಸಿ)
2. à²µಂಗಿ ಬಾತ್ ಪುಡಿ * - 3 ರಿಂದ 4 ಟೀಸ್ಪೂನ್
3. à²¬ೇಯಿಸಿದ ಅಕ್ಕಿ - 2 ರಿಂದ 3 ಕಪ್.
4. à²®à²¸ಾಲೆ - ಎಣ್ಣೆ, ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆಗಳು, ಉದ್ದಿನ ಬೇಳೆ, ಕಡಲೆ ಬೇಳೆ, ಅರಿಶಿನ ಪುಡಿ, ಉಪ್ಪು.


ವಿಧಾನ:

1. ಹೀಟ್ ಪ್ಯಾನ್ ಎಣ್ಣೆಯನ್ನು ಸೇರಿಸಿ ಮತ್ತು ಎಲ್ಲಾ ಮಸಾಲೆ ವಸ್ತುಗಳನ್ನು ಕೆಲವು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ
   à²‰à²¦್ದಿನ ಬೇಳೆ ಮತ್ತು ಕಡಲೆ ಬೇಳೆ  à²•ಂದು ಬಣ್ಣಕ್ಕೆ ಬದಲಾಗುವವರೆಗೆ.
2. à²•à²¤್ತರಿಸಿದ ಬದನೆಕಾಯಿ ಸೇರಿಸಿ ಮತ್ತು ಬದನೆಕಾಯಿ ಬೇಯಿಸುವವರೆಗೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಹುರಿಯಿರಿ.
3. à²µಾಂಗಿ ಬಾತ್ ಪುಡಿ, ಅರಿಶಿನ ಮತ್ತು ಉಪ್ಪು ಸೇರಿಸಿ, ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ ¼ ರಿಂದ ½ ಕಪ್ ನೀರು ಸೇರಿಸಿ ಮತ್ತು ಗ್ರೇವಿ ದಪ್ಪವಾಗುವವರೆಗೆ ಬೇಯಿಸಿ 
4.  ಬೇಯಿಸಿದ ಅಕ್ಕಿ ಸೇರಿಸಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮಾಡಿ, ಉಪ್ಪು ಹೊಂದಿಸಿ ಮತ್ತು ಜ್ವಾಲೆಯಿಂದ ತೆಗೆದುಹಾಕಿ.


ವಂಗಿ ಬಾತ್ ಸವಿಯಲು à²¸ಿದ್ಧವಾಗಿದೆ. ಬಹಳ ರುಚಿಯಾದ .


ಗಮನಿಸಿ: ಅಕ್ಕಿ ಸೇರಿಸುವ ಮೊದಲು ನೀವು ಸ್ವಲ್ಪ ಗ್ರೇವಿಯನ್ನು ಪ್ರತ್ಯೇಕವಾಗಿ ಇಟ್ಟುಕೊಳ್ಳಬಹುದು ಇದರಿಂದ ಗ್ರೇವಿಗೆ ಕೊರತೆಯಿದ್ದರೆ ನೀವು ಹೊಂದಿಸಬಹುದು ಮತ್ತು ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮಾಡಬಹುದು.


* ವಂಗಿ ಬಾತ್ ಪೌಡರ್ ಅಂಗಡಿಗಳಲ್ಲಿ ಲಭ್ಯವಿದೆ,
# ವಂಗಿ ಬಾತ್ ಪುಡಿ ರಶೀದಿಯನ್ನು ಶೀಘ್ರದಲ್ಲೇ ಅಪ್‌ಲೋಡ್ ಮಾಡಲಾಗುತ್ತದೆ ...

Post a Comment

4 Comments